Begeleiding bij ziekteverzuim

Ziekteverzuim is een complex en vaak langdurig proces. Als werkgever, en ook als werknemer, ben je verplicht er alles aan te doen om zo snel mogelijk weer onderdeel uit te maken van het arbeidsproces. Wegens de verschillende soorten en oorzaken van ziekteverzuim is het als werkgever wel zo fijn te weten wat te doen bij een zieke werknemer.

Voor de re-integratie van zieke werknemers is een wet in het leven geroepen: de Wet Verbetering Poortwachter. Deze wet geeft aan op welke momenten in de re-integratie je welke stappen moet zetten.

Naast de Wet Verbetering Poortwachter zijn er ontzettend veel belangrijke onderwerpen en vragen over ziekteverzuim die ter sprake komen bij een (langdurig) zieke werknemer.

In ons programma Ziekteverzuim nemen we je in begrijpelijke taal mee door de reeks aan onderwerpen, van de opbouw van het ziekteverzuim dossier tot aan de rol van de casemanager, die je in de praktijk tegenkomt.

Ziekteverzuim Wet Poortwachter

Protocol ziekteverzuim

Stel je eens voor: je bent werkgever en je krijgt te maken met een langdurig zieke werknemer. Heel vervelend, voor zowel jou als de zieke werknemer! Gaandeweg ontstaan er steeds meer vragen, want wat doe je eigenlijk als de werknemer ziek uit dienst gaat? Kun je het ziekteverzuim terugdringen? Welke rechten en plichten gelden er en wie bouwt het dossier ziekteverzuim op? Welke stappen zet je volgens de Wet Verbetering Poortwachter en wie is de casemanager? En wat is de betekenis van termen als re-integratieverslagre-integratie eerste spoor en tweede spoor eigenlijk? En dan zijn er ook nog eens talloze oorzaken van ziekteverzuim om rekening mee te houden! 

Kortom, ziekteverzuim op het werk is een complex onderwerp. Daarom geven we je in ons programma Ziekteverzuim in vijf video's uitleg over de belangrijkste begrippen. Om een protocol omtrent ziekteverzuim in jouw organisatie toe te passen, geven we je het document Beleid Ziekteverzuim. In dit document staat het hele beleid al beschreven. Je kunt het direct in gebruik nemen of eenvoudig aanpassen. Ook laten we zien welke formulieren je moet invullen in een re-integratietraject en op welke manier je die formulieren invult. 

Ja, dit is wat ik zoek

Hoe ziet het programma over ziekteverzuim eruit?

1. Ziekteverzuim in Nederland

Je krijgt een uitgebreide uitleg over diverse begrippen die bij de rechten en plichten omtrent ziekteverzuim in Nederland horen. Denk hierbij aan de Wet Verbetering Poortwachter, re-integratie eerste spoor en tweede spoor, het re-integratieverslag en de vaststellingsovereenkomst. Kortom, alles wat je moet weten bij een zieke werknemer.2. Het re-integratietraject van een zieke werknemer

Het re-integratietraject van een zieke werknemer begint al op de eerste dag van ziekmelding. Weet jij welke stappen je zet volgens de Wet Verbetering Poortwachter en op welk moment in de re-integratie deze plaatsvinden? 

Wij geven je uitleg over het traject en hoe je als bedrijf voldoet aan de verplichting om de zieke werknemer zo snel mogelijk weer op te nemen in het arbeidsproces.


3. Ziek 

uit dienst

Een werknemer kan ziek uit dienst gaan. Bijvoorbeeld omdat de arbeidsovereenkomst eindigt tijdens de ziekte, of omdat iemand langdurig ziek is en in aanmerking komt voor de WIA-uitkering. Heb jij als werkgever het re-integratietraject niet goed uitgevoerd, dan kan er een loonsanctie worden opgelegd. Dit wil je natuurlijk niet! Wij leggen je uit wat ziek uit dienst gaan voor gevolgen heeft voor werkgever en werknemer.


4. Eigenrisicodrager 

zijn

Wat houdt het in om eigenrisicodrager te zijn? Voor welke verzekeringen kun je eigenrisicodrager zijn? Hoe bepaal je of het voor jou aantrekkelijk is om eigenrisicodrager te worden?

In dit deel van het programma over ziekteverzuim beantwoorden wij alle vragen over eigenrisicodrager zijn bij de Ziektewet, WGA en de WW.5. Beleid 

Ziekteverzuim

Elk bedrijf heeft een protocol omtrent ziekteverzuim nodig. Wij geven je daarom het document Beleid Ziekteverzuim. Dit beleid is direct door te voeren of aan te passen aan jouw bedrijf. 

We leggen je uit wat een dergelijk protocol moet bevatten en hoe dit beleid voor ziekteverzuim precies werkt.6. Uitleg formulieren

re-integratie

Tijdens de re-integratie van een zieke werknemer maak je gebruik van de formulieren van het UWV. Deze formulieren zijn erg uitgebreid.

We laten in een paar korte video's zien hoe je als werkgever de formulieren dient in te vullen.

De formulieren voor het re-integratietraject zijn toegevoegd zodat je ze direct ter beschikking hebt.


RI&E
€ 197,-
€ 147,-

Alles over de gevolgen van ziekteverzuim

Ons uitgebreide programma Ziekteverzuim geeft volop uitleg en handvatten voor werkgevers die te maken krijgen met ziekte van werknemers. Dit programma biedt:

  • vijf video's over ziekteverzuim en preventie
  • zeven video's die het gebruik van de formulieren van de re-integratie laten zien


Na het volgen van dit programma heb je voor jouw bedrijf het Beleid Ziekteverzuim gereed, weet je welke stappen jij en de zieke werknemer moeten zetten en ben je bekend met de termen die gedurende het ziekteverzuim naar voren komen.

arrow_drop_up arrow_drop_down