Ziekteverzuim terugdringen: In 4 stappen minder ziekteverzuim
7 mei 2021 

Ziekteverzuim terugdringen: In 4 stappen minder ziekteverzuim

 

Als werkgever is het uiteraard erg vervelend als werknemers zich regelmatig ziek melden. Ziekteverzuim kost erg veel geld en daarnaast zorgt het voor onrust op de werkvloer. Het is dus erg raadzaam om ziekteverzuim zoveel mogelijk terug te dringen. Werkgevers hebben hier meer invloed op dan ze soms denken.

Met de juiste maatregelen zorg je voor ziektepreventie en de snellere re-integratie van een zieke medewerker. Met welke maatregelen kun jij ziekteverzuim terugdringen? In deze blog helpen we je met 4 overzichtelijke stappen!

1: Voorkomen van verzuim

Voorkomen is beter dan genezen! Veel langdurend verzuim is een gevolg van psychische klachten, of is stress-gerelateerd. In totaal valt 63% van de langdurig zieken uit door een van deze redenen. Het is dus als werkgever belangrijk om de signalen van spanning, overspanning of burn-out te herkennen. 

 

Denk aan de volgende signalen:

  • Prikkelbaar
  • Slecht slapen
  • Gebrek aan focus

 

Als werkgever kun je hier een actieve rol in aannemen, om uitval te voorkomen. Zo ben je als werkgever de hoofdverantwoordelijke voor de juiste arbeidsomstandigheden. Stel een goede Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) op. (Heb je hier hulp bij nodig? Ga dan naar de website over de RI&E.

2: Bespreken van stress

Juist omdat stress zo’n grote aanstichter is van ziekteverzuim, is het belangrijk om dit binnen de organisatie bespreekbaar te maken. Vraag dus regelmatig in een open gesprek naar stress, en ga samen op zoek naar oplossingen om deze klachten zo veel mogelijk op te lossen.

3: Verzuimanalyse

Een verzuimanalyse brengt de cijfers over ziekteverzuim binnen jouw organisatie in beeld. Hierdoor heb je direct een beeld op hoe vaak, hoe lang en waarom een werknemer zich ziek meldt. Dit maakt het ook gemakkelijker om hier een pro-actieve houding in te nemen. 

4: Een verzuimbeleid

Om verzuim binnen de organisatie terug te dringen is het essentieel om een goed verzuimbeleid te hebben. In het verzuimbeleid staat beschreven welke stappen je zet direct na een ziekmelding. Zorg ervoor dat de rechten en plichten voor alle partijen duidelijk zijn. Hoe kom je samen zo snel mogelijk tot re-integratie? 

 

Een duidelijk verzuimprotocol zorgt voor het terugdringen van verzuim en snellere re-integratie. Hier vind je een template voor een ziekteverzuimprotocol dat je makkelijk kan aanpassen voor je eigen bedrijf. 

Over de schrijver
Mathilde is HR en Organisatie adviseur. Ze heeft veel ervaring met vraagstukken op het gebied van personeelszaken (HR) en Organisatie. Ook is ze goed op de hoogte van de actuele (Arbo)wet- en regelgeving. Mathilde werkt hoofdzakelijk voor het MKB.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down