Zieke werknemer ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen
10 mei 2021 

Zieke werknemer ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen

In Nederland hebben (langdurig) zieke werknemers een absoluut opzegverbod tijdens ziekte. Dit betekent dat de ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij ziekte onder normale omstandigheden onmogelijk is. Het is dus ook in principe niet mogelijk om een zieke werknemer te ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen. We schrijven hier ‘in principe’ omdat er uitzonderingen op het opzegverbod mogelijk zijn. 

 

Wat zijn de regels op het gebied van ontslag om bedrijfseconomische redenen? Wat kun je als werkgever verwachten? In deze blog staat het uitgelegd.

1. Bedrijfseconomisch ontslag: reorganisatie

Tijdens een grootse reorganisatie moeten werkgevers moeilijke beslissingen maken. Voor welke werknemers is er nog ruimte in de nieuwe bedrijfsstructuur en welke functies zijn overbodig geworden? Logischerwijs komt een langdurig zieke werknemer ook aan bod tijdens het overleg over deze moeilijke beslissingen. 

 

Een zieke werknemer ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen is in dit geval niet mogelijk. Alleen wanneer de werkgever de ontslagvergunning via het UWV heeft aangevraagd voordat de werknemer zich ziek meldt is opzegging van de arbeidsovereenkomst mogelijk. Dit is uiteraard om te voorkomen dat werknemers misbruik maken van de ontslagbescherming. 

2. Bedrijfseconomisch ontslag: slechte financiële situatie

Wanneer je als werkgever in een slechte financiële situatie zit, zit er soms niets anders op dan werknemers te ontslaan. In sommige gevallen geldt er dan een uitzondering op het opzegverbod bij ziekte. 

 

Je moet deze ontslagaanvraag onderbouwen bij het UWV. Hiervoor moet je een aantal gegevens aanleveren, en de beslissing van het UWV is vervolgens bindend.

Bij het verzoek tot ontbinding lever je de volgende dingen ter toelichting aan:

  • De huidige financiële staat en de oorzaak hiervan;
  • Cijfers waaruit de economische nood blijkt;
  • Een plan om het bedrijf weer uit de slechte financiële situatie te krijgen; hierbij ook aangegeven welke kostenbesparing hiervoor gaat zorgen;
  • Onderbouwing van de bezuiniging op personeelskosten; toelichting bij de posities die komen te vervallen

Hiernaast kan het UWV nog vragen naar cijfermatige gegevens die deze informatie ondersteunt. Op basis van deze informatie kan het UWV toestemming geven om een zieke werknemer te ontslaan. 

Heb je hulp nodig bij het op papier zetten van jouw ziekteverzuimbeleid en ziekteverzuim protocol? Bij Fresh Jezz & HR geven we bedrijven de exacte documenten die ze nodig hebben om de eigen personeelszaken in te richten. 

[Onze documenten over ziekteverzuim vind je hier!]

Over de schrijver
Mathilde is HR en Organisatie adviseur. Ze heeft veel ervaring met vraagstukken op het gebied van personeelszaken (HR) en Organisatie. Ook is ze goed op de hoogte van de actuele (Arbo)wet- en regelgeving. Mathilde werkt hoofdzakelijk voor het MKB.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down