Werknemer is ziek voor indiensttreding: wat nu?
23 maart 2021 

Werknemer is ziek voor indiensttreding: wat nu?

Stel je voor, je neemt een nieuwe werknemer aan. Als alles goed gaat is de werknemer vanaf de eerste dag van de maand bij je in dienst. Het contract is al getekend, maar dan blijkt dat de werknemer ziek is voor indiensttreding. Wat is nu het slimste om te doen?

Werknemer ziek voor of tijdens indiensttreding

Soms laat een werknemer voor zijn/haar eerste werkdag weten dat hij/zij ziek is. Of je komt er als werknemer achter na contact met de oude werkgever. Andere keren meldt de werknemer zich op de eerste dag al ziek. Erg vervelend natuurlijk, voor zowel werkgever als werknemer. Dit zijn jouw verantwoordelijkheden als werkgever:

Re-integratie

Niet de oude werkgever, maar jij bent nu verantwoordelijk voor de re-integratie van de zieke werknemer. Bepaal eerst de duur van de ziekte. Met een zware verkoudheid is de eerste officiële werkdag misschien nog even uit te stellen. Een nieuwe werknemer die met een burn-out thuiszit is natuurlijk een heel ander verhaal.

Ziek tijdens proeftijd: ontslag

In principe hebben werknemers ontslagbescherming tijdens een ziekte. Maar, werkgevers mogen nieuwe werknemers ook in de proeftijd ontslaan zonder opgaaf van reden. Deze regels lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan, dus wat geldt? 

In een proeftijd mag de nieuwe werknemer, ook tijdens ziekte, ontslagen worden. Je hoeft als werkgever geen reden op te geven, alleen als de werknemer hier om vraagt. De reden hiervoor is duidelijk: je hebt tijdens de proeftijd de werknemer niet goed in actie gezien. 

 

Ziek tijdens proeftijd: doorbetalen

Kies je ervoor om de werknemer niet te ontslaan in de proeftijd, omdat je denkt dat de ziekte zichzelf oplost? Dan heb je als werkgever kans dat je volledig verantwoordelijk wordt voor de re-integratie gedurende twee jaar, inclusief doorbetaling van loon. Maak hier dus goede afspraken over, zodat je niet 2 jaar lang een werknemer doorbetaalt die onder de streep nooit echt heeft kunnen werken.

Bij Fresh & Jezz HR geven wij je de documenten die je nodig hebt om jouw ziekteverzuim goed in te richten. Met onze handige blauwdrukken heb jij in no-time een ziekteverzuimbeleid en een ziekteverzuim protocol. Benieuwd naar de documenten? Bekijk hier onze documenten!

Over de schrijver
Mathilde is HR en Organisatie adviseur. Ze heeft veel ervaring met vraagstukken op het gebied van personeelszaken (HR) en Organisatie. Ook is ze goed op de hoogte van de actuele (Arbo)wet- en regelgeving. Mathilde werkt hoofdzakelijk voor het MKB.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down