Hoe bereken je ziekteverzuim?
16 februari 2021 

Hoe bereken je ziekteverzuim?

Het is voor elk bedrijf, groot of klein, belangrijk om een goede kijk te hebben op het ziekteverzuimpercentage (ZVP). Door het ziekteverzuim te berekenen voor een bepaalde afdeling wordt het makkelijker om uitval te voorspellen. Daarnaast is het makkelijker om een gesprek of gezondheidscontrole in te plannen bij individuele werknemers bij wie het verzuimpercentage hoog ligt. Elke dag ziekteverzuim kost een bedrijf veel geld! Door het ZVP te berekenen weet jij hoe groot die kostenpost precies is. Maar hoe bereken je dit ziekteverzuim, en hoe bereken je de bijbehorende kosten?

Ziekteverzuimpercentage

Het ziekteverzuimpercentage is altijd afhankelijk van de uren die gewerkt kunnen worden. Twee werknemers die beide 2 dagen ziek zijn geweest hebben ogenschijnlijk een gelijke hoeveelheid ziekteverzuim. Toch hangt het percentage af van de hoeveelheid dagen dat een werknemer normaliter werkt. Ziekteverzuim bereken je eenvoudig door het totaal aantal verzuimde dagen te delen door de dagen dat een werknemer had moeten werken. 

 

Een rekenvoorbeeld:

Werknemer A werkt 200 dagen per jaar, en is per jaar 2 dagen ziek. 

2/200 x 100 = 1%

Werknemer B werkt 150 dagen per jaar, en is per jaar 2 dagen ziek.

2/150 x 100 = 1.33%

 

Met dit percentage kun je eenvoudig een overzicht krijgen van de werknemers of afdelingen waarbij ziekteverzuim, om wat voor reden dan ook, erg veel voorkomt.

 

Kosten ziekteverzuim berekenen

Wanneer een werknemer ziek is heb je als werkgever te maken met verschillende kosten:

  • Loondoorbetaling: Afhankelijk van het contract betaal je vaak (een deel) van de salariskosten tijdens ziekte.
  • Kosten vervanging: Het gemiste werk moet worden opgevangen door een andere collega.
  • Productieverlies: Vaak wordt er minder omzet gemaakt bij ziekteverzuim, vooral als de zieke werknemer een specialistische functie heeft.
  • Eventuele re-integratiekosten: vooral bij langdurig verzuim.

Deze kosten zijn vaak lastig te berekenen. Het is bijvoorbeeld niet altijd duidelijk hoeveel productieverlies je lijdt. Toch berekent de mkbservicedesk dat de kosten bij ziekteverzuim gemiddeld 2,5 keer de salariskosten zijn.

Gemiddelde verzuimduur

Naast de gemiddelde kosten zijn de gemiddelde ziekmeldingsfrequentie en de gemiddelde verzuimduur ook interessante kengetallen. De gemiddelde ziekmeldingsfrequentie is 1. Dit houdt in dat werknemers zich gemiddeld één keer per jaar ziek melden. Daarnaast ligt in Nederland de gemiddelde verzuimduur volgens het CBS op 7,8 dagen per jaar. Wanneer je ervan uitgaat dat een ziekmelding  200,- tot 400 per dag kost, dan zijn de kosten per jaar tussen de €1.560 en €3.120 per werknemer. Deze kosten lopen al helemaal op met meerdere werknemers!

Weet jij precies wat je moet doen als iemand zich binnen jouw bedrijf ziek meldt? Het is een complex onderwerp, maar vanwege de kostenpost des te belangrijker dat je de cijfers op een rij krijgt. Bij Fresh & Jezz HR leggen we je alles uit op het gebied van ziekteverzuim. Zo weet je precies welke stappen jij moet zetten als werkgever. Bezoek onze pagina over ziekteverzuim voor meer informatie!

Over de schrijver
Mathilde is HR en Organisatie adviseur. Ze heeft veel ervaring met vraagstukken op het gebied van personeelszaken (HR) en Organisatie. Ook is ze goed op de hoogte van de actuele (Arbo)wet- en regelgeving. Mathilde werkt hoofdzakelijk voor het MKB.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down