Frauduleus Ziekteverzuim: wat doe je als werkgever? 
18 februari 2021 

Frauduleus Ziekteverzuim: wat doe je als werkgever? 

Het is natuurlijk heel vervelend als een werknemer ziek is. In de eerste plaats voor de werknemer zelf, maar ook voor de collega’s die het werk van de zieke werknemer moeten opvangen. Nog kwalijker is het als een werknemer onterecht ziek is (frauduleus ziekteverzuim). Dit kost jou als werkgever vaak honderden euro’s per dag! Heb jij het vermoeden dat een werknemer zich ziek heeft gemeld zonder echt ziek te zijn? Je leest in deze blog wat je het beste kan doen!

Frauduleus Ziekteverzuim (onterecht zieke werknemer)

Werknemers melden zich meestal telefonisch ziek. Aan de telefoon is het natuurlijk moeilijk om vast te stellen of dit wel of niet klopt. Voor een werkgever zit er in eerste instantie niets anders op dan ervan uit te gaan dat een werknemer de waarheid spreekt. Toch is er een aantal factoren waardoor werkgevers tijdens het ziekteverzuim kunnen vermoeden dat de werknemer niet echt ziek is. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Je hebt het gevoel dat de werknemer het herstel (actief) tegenwerkt
  • Je krijgt maar moeilijk contact met de werknemer
  • Je hebt redenen om te geloven dat de werknemer iets anders aan het doen is (door bijvoorbeeld social media)
  • Je werknemer heeft zich ziek gemeld op een dag dat hij/zij verlof gevraagd heeft, maar niet heeft gekregen.
  • etc.

Afspraken maken

Als je frauduleus ziekteverzuim vermoedt, is het in de eerste plaats belangrijk om een afspraak te maken met de werknemer. Dit wordt het verzuimgesprek genoemd. In het verzuimgesprek spreek je heldere doelen met elkaar af. Een werknemer is vanuit de wet verplicht er alles aan te doen om te komen tot re-integratie. Dit betekent dat als de werkgever een verzuimgesprek arrangeert, de werknemer verplicht is hieraan gehoor te geven. In dit gesprek bespreek je het ziektebeeld, de verwachte duur en de stappen die een werknemer dient te zetten om weer beter worden. Na het verzuimgesprek heb je als werkgever de mogelijkheid om het verzuim te accepteren, of niet te accepteren. In het laatste geval is het jouw woord tegen dat van je werknemer, dus wordt er een bedrijfsarts ingeschakeld. 

De afspraken die je maakt met elke afspraken staan vastgelegd in een verzuimprotocol. Met dit protocol zijn alle afspraken meteen duidelijk voor elke werknemer, en hiermee beperk je onwettig ziekteverzuim. Hulp nodig bij het opstellen van een solide verzuimprotocol? Bekijk ons protocol!

Arboarts/bedrijfsarts

Wanneer een werkgever het verzuim niet (direct) accepteert wordt een Arboarts of bedrijfsarts ingeschakeld om de ziekte vast te stellen. Samen met deze arts worden de klachten en symptomen doorgenomen. Aan de hand van zijn/haar diagnose worden de verdere vervolgstappen bepaald.

 

Bedrijfsrechercheur

In een uiterst geval kun je een bedrijfsrechercheur inschakelen. Een bedrijfsrechercheur is in bepaalde gevallen bevoegd om (geheim) onderzoek te doen naar een werknemer. Frauduleus ziekteverzuim valt gewoon onder fraude, waardoor je een gerechtvaardigd belang hebt naar een dergelijk onderzoek.

 

Verzuimprotocol

Ieder bedrijf heeft baat bij een verzuimprotocol. In een verzuimprotocol vind je de rechten en de plichten van alle betrokken partijen bij verzuim. Heb je dit nog niet? Goed moment om dit alsnog in op te stellen!

Over de schrijver
Mathilde is HR en Organisatie adviseur. Ze heeft veel ervaring met vraagstukken op het gebied van personeelszaken (HR) en Organisatie. Ook is ze goed op de hoogte van de actuele (Arbo)wet- en regelgeving. Mathilde werkt hoofdzakelijk voor het MKB.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down